Харчування для підтримки здоров’я шлунка восени
Всім-всім доброго дня!
Осінь, крім похмурих похмурих днів, часто приносить і проблеми з шлунково-кишковим трактом. Найпоширеніше – це гастрит. Чому це відбувається саме восени?
- При зниженні температури в організмі різко падає чисельність антитіл, які борються з патогенними мікробами – імунна система слабшає.
 - Не секрет, що з зменшенням сонячних днів і сонячного світла протягом дня, різко зростають осінні депресивні стани. Як ми піднімаємо собі настрій? – Вкусняшка і не завжди корисними, які викликають реакцію з боку органів травлення.
 - Знижується фізична активність, тому що на вулиці дощ і холодний вітер: ми сидимо вдома, загорнувшись у плед і попиваючи гарячий чайок, пересування виключно в автомобілі або в транспорті. В силу цього погіршується кровообіг і до органів ШКТ надходить недостатньо кисню, а наслідком цього погіршуються відновні функції організму і, зокрема, відбувається витончення слизових оболонок органів ШКТ.
 
Що робити?
1. Обмежити гостру і дуже жирну їжу, в тому числі смажену.
2. Допомагати своїй імунній системі. Чай з шипшиною саме те.
3. З депресією потрібно нещадно боротися з допомогою всіх відомих вам способів.
4. Продовжити займатися фізичною активністю. Не можна на вулиці, є багато способів робити це в домашніх умовах : відкрили кватирку, розстелили килимок і пішли під ритмічну, допомагає тримати ритм, музику.
Загалом, все В наших руках, дорогі мої.
А ми сьогодні поговоримо про те, як варто вибудувати своє харчування, щоб уникнути сезонного загострення в роботі шлунка, так як саме ЦЕ може стати найсильнішим перешкодою в нашій з вами роботі по зниженню ваги. Про це можна буде забути на два місяці, поки ви зумієте відновити повноцінну роботу органів травлення. Пам’ятаємо про це і піклуємося про своє здоров’я.
Попереджений, значить, озброєний!
1. Харчування потрібно організувати так, щоб воно було щадним по відношенню до шлунку:
- їжу добре і ретельно пережовуємо,
 - бажано, щоб вона була подрібненої,
 - теплою, але не гарячою і не холодною,
 - термічно обробленої.
 
2. Овочі в осінній період краще готувати або на пару або запікати, і обмежити свіжі.
3. Слід обмежити гострі овочі такі як часник, цибуля, хрін, гірчицю.
4. Слід обмежити в харчуванні здобу, випічку, а також містять “прихований” глютен продукти, такі як йогурти, солодощі, консерви. Крім цього не варто пити міцну каву і чай, їсти кислі ягоди і соління-варення.
5. Супи готуємо на овочевих, а не на м’ясних бульйонах, а м’ясо, попередньо добре відварене, додаємо або у вже готовий суп, або безпосередньо в тарілку.
Варіанти сніданку:
- варені яйця,
 - запечені груші або яблука,
 - овочі на пару,
 - каші,
 - запіканки,
 - омлети,
 - тости з печінкою тріски або авокадо.
 
Варіанти обіду:
- супи на овочевій основі,
 - каші: перлова, гречана, пшоняна з відварними або запеченими овочами,
 - дієтичне м’ясо відварне,
 - риба відварна, запечена, приготована на пару,
 - парові котлети фрикадельки,
 - фаршировані м’ясним фаршем овочі,
 - овочеві рагу.
 
Варіанти вечері:
- риба, приготовлена на пару, запечені або варена,
 - парові або запечені овочі,
 - відварне м’ясо, парові котлети.
 
Осінь – непростий час переходу від літа до зими і цей період міжсезоння варто зустріти у всеозброєнні, щоб не загострити захворювання органів травлення.
Сподіваюся, дорогі мої марафонці, що мої прості поради допоможуть вам у цьому. Бережіть своє здоров’я, будьте уважні до сезонних змін не тільки в навколишньому середовищі, але і в нашому організмі.